Son aylarda yaşadığımız pandemi kaynaklı olumsuzluklardan dolayı malesef çoğumuz fazladan birkaç kilo aldık. Alınan bu fazla kiloların temel nedeni hareket azlığının yanında, hamur işleri ve yüksek kalorili paketlenmiş gıdaların fazlaca tüketilmesidir. Ancak bunların yanında kilo alımının önemli bir nedeni daha var ki; o da yaşanan yoğun stres ve düzensiz uyku. Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, sürekli ve yoğun stres hali kanda birçok düzenleyici etkisi olan kortizol hormonunun seviyesini arttırıyor.
Kortizol hormonunun birkaç yıl öncesine kadar insülin direncini arttırarak kilo alımına neden olduğu düşünülüyordu. Son yıllarda ise anlaşıldı ki; stresin tetiklediği kortizol bazı hücrelerin yağ hücrelerine dönüşmesine, neticede de doğrudan yağlanmaya yol açmakta. Dolayısıyla stres sadece iştahı açarak fazla yedirdiği ve insülin direncini tetiklediği için değil, oluşturduğu yeni yağ hücreleri nedeniyle de kilo alımına neden olabiliyor. Bu bilgi bize stresli dönemlerde ‘’su içsem kilo alıyorum’’ diyen kişilerin haklı olduğunu gösterdi. Fakat burada önemli bir konuyu da unutmamak lazım; yaşanan stresin süresi.
Stresin kilo üzerine olumsuz etki göstermesi için gün içinde yaşanan kısa süreli streslerden ziyade, uzun süren günlerce, hatta haftalarca süren stresin olması gerekmektedir. Beraberinde geç vakitlere kadar televizyon izlemek, uykusuz kalmak; kanserden, kalp damar hastalıklarına kadar bir çok hastalık riskini arttırmasının yanında beslenme alışkanlığını da bozarak aşırı kilo alımına olumsuz katkıda bulunmakta. Evde kalarak virüslerden korunmaya çalışıyoruz ama bilinçsiz, yanlış beslenme ve yaşam tarzıyla bağışıklığımızı da düşürmüş oluyoruz. Fazla kilolardan kurtularak, sağlıklı ve dengeli beslenip, kaliteli uyku ile bağışılığımızı güçlendirmeliyiz. Peki bunları nasıl yapabiliriz? Bir sonraki yazımızda bu konulardan bahsetmek için tekrar buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…